Eten & Drinken
Overnachten
Varen
Activiteiten
Informatie

De Historie van Oldemarkt

Oldemarkt is een leuk en gezellig dorp met een rijk historisch verleden, met Nationaal Park Weerribben-Wieden als achtertuin!

De geschiedenis van Oldemarkt
Oldemarkt wordt voor het eerst genoemd in 1438. Dan wordt door de bisschop van Utrecht het recht verleend twee jaarmarkten en een weekmarkt te houden, de najaarsmarkt werd later de bekende Lambertusmarkt, die nog steeds ieder jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden.

Omdat Oldemarkt op een kruispunt van wegen lag, groeide het snel uit tot een dorp met veel ambachtslui en handelaren. Het had lange tijd een grote boter- en varkensmarkt. Rond 1840 werden op de markt 1200 varkens en 200.000 pond boter verhandeld. Veel werd vervoerd via het Mallegat, dat via de Linde een open verbinding had met de Zuiderzee.

In 1811 werd Oldemarkt een zelfstandige gemeente. In 1973 wordt Oldemarkt met gemeenten Kuinre en Blankenham samengevoegd tot de gemeente IJsselham. In 2002 vindt er weer een nieuwe herindeling plaats, waarbij alle gemeenten in de Kop van Overijssel fuseren tot één gemeente Steenwijkerland.

Oldemarkt heeft drie kerken en nog een flink aantal andere historische gebouwen. die de moeite van het bekijken waard zijn.